Debat

Det Unge Akademi og medlemmer af Det Unge Akademiet blander sig jævnligt i den offentlige debat om forskningspolitik i Danmark. Det sker gennem debatindlæg og høringssvar. De seneste debatindlæg kan læses herunder. Ældre debatindlæg kan findes i menuen i venstre side.

______________________________________________________________

Feb. 2021: Flere øremærkede forskningsmidler truer fri forskning

Flere midler til Horizon Europe er en god nyhed, men to problematikker kan i værste fald reducere andelen af midler til fri forskning, skriver medlemmer af Det Unge Akademi. Indlægget er skrevet af medlemmerne af Det Unge Akademi: Andersen PE, Bjørk R, Dalsgaard P, Damgaard RB, Dimke H, Hansen NC, Jauffred L, Jønsson KA, Kropp K, Laustsen AH, Møller NM, Nielsen MW, Nielsen TK, Sørensen TJ, Vallgårda K.

Læs debatindlægget hos Altinget ved at klikke på titlen.

_____________________________________________________

Dec. 2020: Unge forskere: Der skal være klare rammer for koblingen mellem universiteter og erhvervsliv

I debatindlægget skriver medlemmer af Det Unge Akademi om et behov for en klar definition af forskningsfrihed og forskernes rettigheder, når universiteter og eksterne aktører indgår samarbejde om forskning, skriver en række unge forskere. Indlægget er skrevet af medlemmerne af Det Unge Akademi: Bjørk R, Dalsgaard P, Dimke H, Jauffred L, Kropp K, Sørensen TJ, Vallgårda K.

Læs debatindlægget hos Altinget ved at klikke på titlen.

_____________________________________________________

Nov. 2020: Unge forskere: Forskningsforliget udhuler midlerne til fri forskning

Politisk styring af de frie forskningsmidler risikerer at forringe kvaliteten af forskningen og bryde innovationsfødekæden, mener en række medlemmer af Det Unge Akademi. Indlægget er skrevet af medlemmerne af Det Unge Akademi: Bjørk R, Dalsgaard P, Dimke H, Hansen NC, Jauffred L, Kropp K, Lausten A, Sørensen TJ, Vallgårda K.

Læs debatindlægget hos Altinget ved at klikke på titlen.

_____________________________________________________

Okt. 2020: Bekymrede forskere: Politisk styring af offentlige forskningsmidler må ikke underminere grundforskningen

I Science Report skriver medlemmer af Det Unge Akademi i debatindlægget "Bekymrede forskere: Politisk styring af offentlige forskningsmidler må ikke underminere grundforskningen" at det er bekymrende , at regeringen vil flytte midler, der er afsat til forskning, over til udviklings- og implementeringsprojekter. Indlægget er skrevet af medlemmerne af Det Unge Akademi: Bjørk R, Dalsgaard P, Dimke H, Jauffred L, Kropp K, Lausten A, Pedersen BP, Sørensen TJ, Vallgårda K

Læs debatindlægget hos Science Report ved at klikke på titlen.

_____________________________________________________

Sep. 2020: Nej, Ane Halsboe-Jørgensen, forskningsmidler skal ikke bruges på erhvervsstøtte

I Information skriver medlemmer af Det Unge Akademi i "Nej, Ane Halsboe-Jørgensen, forskningsmidler skal ikke bruges på erhvervsstøtte" at det ikke er forskernes opgave at kommercialisere nye teknologier, og det vil gå ud over den frie grundforskning hvis forskningen politisk detailstyres. Debatindlægget er et svar på et ønske fra uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen,  om en øget detailstyring af dansk forskning. Indlægget er skrevet af medlemmerne af Det Unge Akademi: Bjørk R, Dalsgaard P, Dimke H, Jauffred L, Kropp K, Lausten A, Pedersen BP, Sørensen TJ. Vallgårda K.

Læs debatindlægget hos Information ved at klikke på titlen.

_____________________________________________________


Billedekredittering: Rawpixel.com og Freepik.com