foto_ viatrafik

Lys i Norden

Projektet Living with Nordic Lightning skal undersøge sammenhængen mellem lys, stemninger og hverdagspraksis i København, Oslo og Stockholm.
Projektet er støttet med 5,8 mio. kr. af Velux Fonden og ledes af lektor på RUC og formand for Det Unge Akademi, Mikkel Bille.

Hvad betyder mørke, et hvidt LED-lys, eller en gammel lygtepæl for stemningen i et byrum? Hvordan iscenesættes og opleves byens stemninger? Og hvordan kan de undersøges videnskabeligt? Det er nogle af de spørgsmål forskningsprojektet Living with Nordic Lightning skal finde svar på. 

Byplanlæggere og designere anvender i stigende omfang lysdesign til at forme byens rum. Grundtanken er, at spotlys, placeringer og farver fra nye lysteknologier kan øge tryghed, mobilitet og energiudnyttelse.

"Byen er dog ikke blot en scene, folk passivt træder ind på. Den er et levet rum, med sociale fællesskaber, historier og skiftende stemninger, der forhandles af forskellige brugere på forskellige tidspunkter, og det er vigtigt at undersøge, hvis vi vil forstå den rolle, teknologier spiller i menneskers liv og udviklingen af gode byer at være i," siger Mikkel Bille, som leder projektet.

Projektet søger at forstå og kortlægge, hvordan byens stemninger skabes i mødet mellem lysdesign og hverdagshandlinger. Projektet udvider dermed eksisterende teorier og kvalitative metoder til at forstå, hvad en stemning er og gør.

Kilde: ruc.dk