I begyndelsen var der mørke…

Tirsdag den 20. maj 2015 holdte Mads Toudal Frandsen foredraget "I begyndelsen var der mørke…" i Videnskabernes Selskab, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V

Efter 2500 års ubrudt fremskridt indenfor partikelfysikken, siden grækerne først spekulerede i elementære partikler, er vi nået en spektakulær erkendelse: 95 procent af universet er ukendt!

De 95 procent består af det mystiske ‘mørke stof’ og det endnu mere mystiske ‘mørk energi’. Selvom vi ikke kender nogen detaljer om denne mørke verden, véd vi med stor sikkerhed at den findes. Og den har styret udviklingen af universet og vores eget nabolag Mælkevejen fra kort efter Big Bang.

Jeg vil forklare hvad vi i dag véd om mørkt stof og hvordan vi i øjeblikket løfter mere af sløret for at blive klogere på Universets og vores egen eksistens. Jeg vil også diskutere sammenhængen mellem mørkt stof og den ‘Higgs’-partikel der for nyligt blev fundet ved CERN – den første (måske) elementære partkel vi har fundet de sidste 20 år.

Undervejs vil du selv få lov til at bevise eksistensen af mørkt stof, hvis blot du på forhånd kan cykle!

Mads Toudal Frandsen forsker ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, CP3-Origins, Syddansk Universitet.
Mit forskningsområde er teoretisk partikelfysik. Jeg er interesseret i at forstå hvad vi er skabt af, og hvordan vi er skabt, på de mindste størrelsesskalaer vi kan spekulere matematisk præcist om. Og som vi kan efterprøve eksperimentelt. Konkret arbejder jeg på at forstå hvad ‘mørkt stof’ stof er på elementarpartikel niveau, og hvad oprindelsen af partiklernes masse er. Det er spektakulært at vi i dag véd med stor sikkerhed at langt størstedelen af stoffet i universet er ukendt! Dvs. at det ikke udgøres af nogen af de kendte elementarpartikler, men nogen helt nye. Dette stof kaldes ‘mørkt stof’ og uden alt dette mørke stof var
galakser som vores eget hjem mælkevejen ikke dannet som vi kender dem i dag.

Foredraget henvender sig til elever på gymnasiale uddannelser samt 1. års universitetsstuderende og det er gratis at deltage. Efter foredraget bydes der på sodavand og snacks.